Powiatowy Lekarz Weterynarii przedstawia podstawowe wymogi bioasekuracji - HPAI
Mając na uwadze obecną sytuację epizootyczną związaną z wysoce zjadliwą grypą ptaków - ocenianą jak sytuacja wysokiego ryzyka, a przede wszystkim stwierdzane ogniska tej choroby u drobiu na terenie Polski, w szczególności w gospodarstwach komercyjnych, ale także i przydomowych oraz przypadki u ptaków dzikich, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Płocku poprosił o rozpowszechnienie wśród mieszkańców gminy procedur postępowania w gospodarstwach utrzymujących drób. Wszystkich zainteresownych zachęcamy do zapoznania się.
Podstawowe wymogi bioasekuracji:
- Specjalna odzież i obuwie ochronne przeznaczone tylko do wykonywania prac (karmienie, pojenie, czyszczenie itp.) z drobiem.
- Posiadanie mat dezynfekcyjnych, w liczbie, która zapewnia zabezpieczenie wszystkich wejść i wjazdów do gospodarstwa w przypadku wystąpienia zagrożenia chorobą.
- Posiadanie takiej ilości środków dezynfekcyjnych, żeby wystarczyły do przeprowadzenia doraźnej dezynfekcji.
- Budynki, w których utrzymywany jest drób, powinny być zabezpieczone przed dostępem zwierząt innych, w tym dzikich ptaków i utrzymywane w czystości.
- W gospodarstwie należy wydzielić miejsca do składowania środków dezynfekcyjnych (miejsce te musi być zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych), obornika, produktów
leczniczych weterynaryjnych.
- Umieszczenie przy wejściach do budynków, w których utrzymywane są zwierzęta, tablic z napisem "Osobom nieupoważnionym", wstęp wzbroniony''.
- Zakaz:
1) pojenia drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki;
2) wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym jest utrzymywany drób, zwłok dzikich ptaków lub tusz ptaków łownych;
zakaz ten nie dotyczy osób utrzymujących ptaki, które nie mieszczą się ww. definicji drobiu.
- Nakaz:
1) utrzymywania drobiu w sposób ograniczający jego kontakt z dzikimi ptakami;
2) zgłaszania do powiatowego lekarza weterynarii miejsc, w których jest utrzymywany drób lub inne ptaki, z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych;
3) utrzymywania drobiu w sposób wykluczający jego dostęp do zbiorników wodnych, do których dostęp mają dzikie ptaki;
4) przechowywania paszy dla ptaków w sposób zabezpieczający przed kontaktem z dzikimi ptakami oraz ich odchodami oraz karmienia i pojenia drobiu oraz ptaków utrzymywanych w niewoli w sposób zabezpieczający paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami;
5) wyłożenia mat dezynfekcyjnych przed wejściami i wyjściami z budynków inwentarskich,w których jest utrzymywany drób, w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść i wyjść z tych budynków - w przypadku ferm, w których, drób jest utrzymywany w systemie bezwybiegowym;
6) stosowania przez osoby wchodzące do budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób, odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego, przeznaczonych do użytku wyłącznie w danym budynku - w przypadku ferm, w których drób jest utrzymywany w systemie bezwybiegowym.
7) stosowania przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą drobiu zasad higieny osobistej, w tym mycie rąk przed wejściem do budynków inwentarskich;
8) oczyszczania i odkażania sprzętu i narzędzi używanych do obsługi drobiu przed każdym ich użyciem,
9) powstrzymania się przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na ptaki łowne, od wykonywania czynności związanych z obsługą drobiu;
10) dokonywania codziennego przeglądu stad drobiu wraz z prowadzeniem dokumentacji zawierającej w szczególności informacje na temat liczby padłych ptaków, spadku pobierania paszy lub nieśności. Zarówno przegląd stad drobiu, jak i prowadzenie dokumentacji musi być prowadzone codziennie, a więc na bieżąco musi być to udokumentowane.
Objawy:
Główne objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu to:
1) znaczna liczba nagłych padnięć;
2) depresja;
3) gwałtowny spadek/utrata produkcji jaja;
4) objawy nerwowe;
5) zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków;
6) silne łzawienie;
7) obrzęk zatok podoczodołowych;
8) kichanie;
9) duszność;
10) biegunka.
Wystąpienie któregoś z powyższych objawów powinno być zgłoszone do powiatowego inspektoratu weterynarii.
Powiatowy lnspektorat Weterynarii
ul. Piękna 6, 09-402 Płock
tel.2426277 92
e-mail : piwpIock@gmail.com
wstecz