Przejście do sekcji:

Gmina Miasta Gostynina - oficjalna strona

Menu

Treść strony

KOMPOSTOWANIE – prosty recykling we własnym ogródku

Popularne w krajach europejskich kompostowanie cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród polskich właścicieli gospodarstw i przydomowych ogródków. Zachęcamy mieszkańców Gostynina do zakładania przydomowych kompostowników w celu ograniczenia składowania odpadów biodegradowalnych.

Ponad połowę domowych odpadków stanowią odpady organiczne. Zamiast wyrzucać do pojemników na odpady mieszane możemy wykorzystać je jako kompost w swoich ogródkach czy na działkach. Kompost możemy produkować samodzielnie, co nie jest skomplikowane, a daje ogromną satysfakcję. Z jednej strony mamy pewność najlepszej pielęgnacji naszych roślin, z drugiej pozytywnego działania na rzecz środowiska.

Kompost stosowany w ogrodzie wzbogaca glebę w próchnicę, która sprawia, że ta staje się przewiewna i pulchna. Jest nie tylko bogatym źródłem materii organicznej, ale też najtańszym i naturalnym materiałem do użyźniania gleby. Ponadto eliminuje zagrożenie przenawożenia lub zatrucia środowiska.

Jak kompostować odpady organiczne?

Kompostownik można kupić gotowy lub zrobić go samemu np. ze starych palet czy drewnianych belek (bez dna), które wkopujemy w ziemię i uzupełniamy kolejnymi warstwami odpadków. Stawiamy go w miejscu zacienionym, żeby za szybko nie wysychał. Pierwszą warstwę możemy podsypać wartościową ziemią ogrodową – ze sklepu lub poprzedniego kompostownika, jeśli taki prowadziliśmy. Na kolejne warstwy wrzucamy np. skoszoną trawę, chwasty po wypieleniu ogrodu, zgrabione liście i drobne gałęzie, resztki owoców, skorupki jaj, odpadki kuchenne pochodzenia roślinnego, a nawet popiół z ogniska (pod warunkiem, że palimy drewno).

Są również odpady, których na kompost wyrzucać nie powinniśmy. Mowa tu w szczególności o kolorowych czasopismach, kościach i resztkach mięsnych czy zainfekowanych roślinach ogrodowych.

Jeśli chcemy przyspieszyć proces rozkładu, przesypujemy warstwy żyzną ziemią. Całość możemy przykryć workiem jutowym, co zapewni ciepło i odpowiednią wilgotność. W czasie suszy podlewając rośliny nie zapominamy też o kompostowniku. Uważajmy jednak z ilością wody, bo przelany kompostownik może zacząć gnić. Gdy tylko poczujemy nieprzyjemny zapach, należy po prostu przełożyć kompostownik warstwami chłonącymi wilgoć np. kulkami papieru czy wytłoczkami po jajach. Co kilka miesięcy trzeba kompost przemieszać, aby zapewnić odpowiednie napowietrzenie.

W ten prosty sposób już po około 5-6 miesiącach możemy uzyskać produkt gotowy do wykorzystania w naszych uprawach. Dojrzały kompost poznajemy po ciemnobrunatnej barwie i jednolitej strukturze (bez fragmentów roślin) oraz miłym zapachu świeżej ziemi.

Gorąco zachęcamy gostyninian do zakładania kompostowników na terenie swoich posesji. Korzyść jest podwójna – nie musimy płacić za wywóz śmieci z ogrodu i mamy naturalny nawóz podczas sadzenia kolejnych roślin w ogródku.

Źródło: www.mos.gov.pl

  • plakat - kompostownik

Treść plakatu: Zasady skutecznego kompostowania: - kompostownik postaw w zacienionym miejscu – unikniesz przesuszenia; - na początek wysyp gotowy kompost lub ziemię ogrodową zakupioną w sklepie; - dorzucaj kolejne odpadki organiczne pozostałe z domu i ogrodu; - kolejne warstwy przesyp żyzną ziemią dla usprawnienia procesu rozkładu; - pamiętaj o mieszaniu kompostu; - przykryj kompostownik warstwą liści lub workiem jutowym, aby zachował ciepło i wilgoć; - pilnuj wilgotność kompostownika – suchy zroś wodą; - unikaj przelania, bo może to prowadzić do gnicia i brzydkiego zapachu; - przelany kompost wymieszaj i przełóż niezadrukowanymi kartkami papieru lub opakowania po jajkach – tzn. wytłoczkami; kompostownik założony wiosną to żyzna ziemia do jesiennego ogródka.

Banery

Stopka

Położenie urzędu

[obiekt mapy] Mapa Miasta Gostynina

Położenie urzędu

[obiekt mapy] Mapa Miasta Gostynina

Urząd Miasta Gostynina
ul. Rynek 26
09-500 Gostynin
tel.: 24 236 07 10
fax.: 24 236 07 12
e-mail: um@gostynin.pl

Szczegółowy kontakt

baner toplayer
Życzenia Bożonarodzeniowe